היום השני

התכנית להיום: קאז'ימייז' דולני, לובלין ישיבה, ובסוף מיידנק. הלינה בלובלין

 

היום התחיל בביקור בעיירה קאז'ימייז' דולני. העיירה נקראת על שמו של מלך פולני מהמאה ה15 שהיה נערץ על הפולין והיה תומך נלהב של היהודים, אותם הביא לכל מקום ולכל שכונה שהקים, כיוון שהכיר בכישוריהם ובעיקר בכישורי הסחר שלהם.

בשולי העיירה נמצאת אנדרטה לזכר הקהילה המקומית שנספתה בשואה.

האנדרטה בנויה ממצבות של יהודים ונבנתה ע "י יהודי עשיר שמשפחתו התגוררה בעבר בעיירה. כאשר הגרמנים כבשו את העיירה הם השתמשו במצבות יהודים לרצף את השביל המוביל למפקדתם, שהיתה במנזר העיירה. המצבות הוצאו מהשביל ונלקחו לאנדרטה.

לאחר הביקור באנדרטה יצאנו לסיור במרכז העיירה. ממש בלב העיירה נמצאת הכיכר המרכזית, אשר לפני השואה היו כל הבתים מסביבה בתים של יהודים, מה שמעיד על עושרם ומעמדם של יהודי המקום.

 

 

משם נסענו בעכרך כשעה לעיר לובלין. בעיר לא טיילנו, אלא רק ערכנו סיור באוטובוס. זוהי הישיבה של לובלין. בעבר היתה זו ישיבה מפוארת ומכובדת וכיום המקום משמש כבית ספר פולני לרפואה.

לאחר ארוחת צהריים נסענו למחנה ההשמדה מיידנק. המחנה נמצא במרחק מספר דקות נסיעה ממרכז העיר, וממול לשכונות מגורים. עובדה זו גורמת לנו לתהות מדוע לא עשו כלום הפולנים אשר גרו מול המחנה וליידו. הרי הם לא יכלו להתעלם מהמראות, מהקולות, ובעיקר מהריח.

בכניסה למחנה ניצבת אנדרטה אשר נבנתה בשנות השישים. האנרטה משמעותית ומרשימה.

מחנה מיידנק היה מחנה ריכוז, עבודה והשמדה. הוא חולק לחמש מחנות משנה, והשישי היה בבניה כאשר הוא שוחרר. בכניסה למחנה נעשתה הסלקציה, ומי שלא היה כשיר לעבודה נלקח ישר לתאי הגזים ולאחר מכן למשרפות.

המשרפות במיידנק עדיין קיימות, ועדיין ניתן לראות בתוכן שרידי אפר של יהודים שנשרפו. רוב האפר נמצא בהר האפר, אשר הפך לחלק מן האנדרטה.

את הטקס לא יכלנו לערוך בחוץ עקב רוחות עזות, ולכן הוא התקיים בחדר נתיחת הגופות, שם פתחו את גופות היהודים לפני השריפה במטרה למצוא תכשיטים וחפצים יקרי ערך שהוסתרו בתוך גופות היהודים.

 

 

תם לו היום השני. זה היה ללא ספק יום הרבה יותר קשה מהיום הקודם, והביקור במיידנק היה השיא.